’Smeerpaal’ moet zonaanbidders op strand Callantsoog voor huidkanker behoeden

Roze zonnebrandpaal van DA

In de strijd tegen huidkanker heeft de gemeente Schagen een ’smeerpaal’ onthuld die strandbezoekers moet behoeden voor het gemakzuchtig of zuinig smeren van zonnebrandcrème.

De paal is te vinden bij strandopgang Dorpsplein, boven aan de trap, en in het leven geroepen met dank aan de nabijgelegen DA drogist Herman Leguit. DA zal ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers van Callantsoog in de periode van 30 mei tot en met september van gratis en voldoende zonnebrandcrème worden voorzien. Daarnaast zal de paal strandgangers aan de hand van een UV-index adviseren of en hoeveel zij moeten smeren.

Het motief voor de paal ligt in de ernst van de gevolgen van overmatig zonnen, verklaart de gemeente: „Huidkanker is, met 52 procent, de meest voorkomende kanker in Nederland. En het aantal diagnoses loopt hard op, want inmiddels zijn er jaarlijks meer dan 70.000 nieuwe gevallen. Twintig procent van de Nederlanders ontwikkelt een vorm van huidkanker.”

De gemeente adviseert dan ook: ’Smeren, kleren en weren.’ Wethouder Sigge van der Veek: „De gezondheid van onze inwoners en bezoekers is belangrijk. Niet iedereen denkt er op tijd aan als hij naar zee gaat.”

DA drogist Herman Leguit: „Vandaar dat wij de strandbezoekers gelegenheid bieden om zich in te smeren om dan echt te kunnen genieten van de zon.”