Eerste zonnebrandcrèmepaal in de regio staat op strand van Hoek van Holland

Eerste zonnebrandcrèmepaal in de regio staat op strand van Hoek van Holland
Vanaf donderdag staat er bij de strandopgang in Hoek van Holland een heuse zonnebrandcrèmepaal. Het moet de drempel voor strandgangers verlagen om meer te smeren, want dat doen we nog niet genoeg. Dat kan leiden tot huidschade of zelfs huidkanker, waarschuwt initiatiefnemer Ybe Heemskerk.
Donderdagochtend werd de laatste hand gelegd aan het kastje met zonnebranddispenser, die is bevestigd aan een paal. Hij is niet te missen: wie het strand op loopt, ziet het groene kastje naast de EHBO direct staan. Het kastje staat er nog geen vijf minuten of de eerste voorbijgangers steken hun hand al in het gat voor een beetje zonnebrandcrème met factor 30. Met name de blote armen en het gezicht worden veelvuldig ingesmeerd.
Dat mag ook wel, want zelfs met deze temperaturen midden april is dat nodig. “Op het schermpje van de paal staat wat de hoogte van de UV-index is, dat is het risico om te verbranden", vertelt Heemskerk. Vanaf index 3 is een onbeschermde huid binnen 25 minuten al rood en is een goede laag zonnebrand verstandig.
Huidkanker is met 52 procent de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 20 procent van de Nederlanders ontwikkelt een vorm van die kanker en jaarlijks komen er meer dan dan 70.000 nieuwe gevallen bij. Mede om die reden betaalt ook een verzekeraar mee aan de paal, zodat er voor iedereen gratis zonnebrand beschikbaar is op een zonnige dag.   
                 

Huid koelen

Nederlanders houden van de zon, maar onszelf insmeren op een zonnige dag vergeten we nog wel eens. Of we doen het niet goed genoeg. Rob Lange van EHBO Hoek van Holland ziet ze iedere zonnige dag weer voorbij komen. “Mensen gaan wit het strand op en komen er rood vanaf. Sommigen zijn zo rood, dat is echt niet goed voor de huid.” De meesten gaan direct door naar huis, maar een aantal brengen toch even een bezoekje aan de EHBO-post. "We vertellen ze dat ze gelijk de huid moeten koelen, want ook als je weer van het strand af bent gaat het verbranden nog door."
Lange is dan ook erg blij dat de paal er nu staat. "Wij wilden hem hier ook graag hebben, omdat dit het drukste gedeelte van het strand is. Als je een beetje een goede zomerdag hebt kunnen er 80.000 mensen liggen."
De zonnebrandcrèmepaal in Hoek van Holland is vooralsnog de eerste, maar binnenkort volgen er elders in de regio meer. Deze komen dan te staan in het centrum van Rotterdam. Met deze eerste zonnebranddispenser is alvast een belangrijke stap gezet, vindt Heemskerk. "We willen echt wat doen aan de situatie hier in Nederland, waar veel mensen te maken krijgen met huidkanker. Met dit initiatief willen we dat dat cijfer naar beneden gaat."